Múdrosť dňa

Každý jeden deň máme príležitosť na zmenu

sobota 11. septembra 2010

Poradňa

Ahoj Smajlik, dúfam, že Ti neva, že píšem už druhý raz ale.... Ide mi o to, že nevychádzam s mojim bratom. Ja som v obrovskej nevýhode, lebo je odo mňa starší. Vždy, keď od neho niečo chcem, povie NIE a ja s tým nič nenarobím. Ale keď mu na niečo také ja poviem to isté,
jednoducho ma donúti.... Je to hrozné... zablokuje mi celý comp atď... robí to naschvál. Možno by som s ním aj dobre vychádzala, občas sa celkom udobríme ale to je maximálne týždeň, lebo je hrozne náladový. Čo chce, to dostane, v našom boji nevyhrám ani keby som šla za rodičmi, tí mu
nič nepovedia.... vždy je po jeho, je to ten najhorší brat na svete.... a to je ON, čo sa furt len
háda. Kolkokrát som sa snažila mu vyhovieť.... Ja viem, že teba do toho moc nie je, ja by som len rada vedela, čo si o tom myslíš. Prosím ťa nechcem počuť, že by som sa mala o tom porozprávať s rodičmi, ale čo by si na mojej strane urobila.

Doplňujúce info:


-brat bude mať osemnásť
-skoro stále, len keď je vonku s kamarátmi mám celkom pokoj
-spoločnú izbu máme
-no on ma nejako nezaujíma ale asi šport
-to ti ani neviem povedať, zase až tak veľa vecí po mne nechce,
napr. keď si dovedie kamarátov, povie nech idem preč a ak nechcem
"vyhodí" ma z izby
http://img.cas.sk/img/8/article/291572_vztahy-hadka-crop.jpghttp://www.harmoniavzivote.eu.sk/obrazky/city/hadka.jpghttp://www.nasarodina.sk/magazin/images/admin/hadka.jpg
Prvá veta, ktorú Ti napíšem je asi to, čo si nechcela počuť. Chápem Vás obidvoch.
Chápem Teba, pretože je to aj Tvoja izba a brat nemá žiadne právo Ťa z nej len tak vyhadzovať. Prečo by si si mala čítať, alebo sa učiť niekde inde? Je to priestor vyhradený aj pre Teba nie? Chcela by si mať od neho pokoj a ide Ti na nervy jeho panovačné správanie sa.

Ale chápem aj Tvojho brata.. Veď.. bude mať 18 rokov, takže bude dospelý. Má svoj svet a tiež chce vlastný pokoj. Keď mu prídu kamaráti, nebude pred svojou 13-ročnou sestrou preberať baby a ich témy. Ide mu na nervy, že to nevieš pochopiť. Bol by najradšej, keby si vypálila na druhú stranu zeme a navštívila ho 1x do roka.
http://www.delavandentistry.com/images/two-kids.jpghttp://www.ayoswebdesign.com/images/blog/kids_sharing.jpg
Obom Vám ide to to isté- mať vlastný pokoj a teda aj miesto, na ktorom Vám nikto neoxiduje. Názor jeden na druhého máte spoločný. Ale spoločné máte ešte niečo. Obaja sa máte VEĽMI radi, aj keď si to každý deň nehovoríte. Ver tomu, že keby sa Ti niečo stane, daruje Ti hoci aj obe obličky, len aby si mohla ďalej žiť. Ak nieto povie, že nemá rád súrodenca, tak klame. Ale ako spolu vychádzať?
http://www.dortignac.com/images/xanga%20update/Doheny/siblings.jpghttp://www.parents-in-a-pickle.com/image-files/sibling-rivalry.jpg
Obaja robíte 4 veľké chyby! Pochybujem, že si ich on uvedomuje a plánuje niečo zmeniť. Ty si ale našťastie o niečo inteligentnejšia a všetko sa spoň pokúsiš napraviť.
Vaše 4 chyby:
  • jeden o druhého sa nezaujímate- ani netušíš, čo brata baví
  • málo krát sa pokojne porozprávate
  • nesnažíte sa jeden druhého pochopiť
  • a... kedy ste jeden druhému naposledy povedali, ako ho máte veľmi radi???
http://www.best-family-photography-tips.com/images/sibling-love-21312045.jpghttp://www.the-parenting-magazine.com/wp-content/uploads/2010/07/free-hidden-object-games-51.jpg
1. V správe si písala, že brat Ťa nezaujíma. Ako je to možné?? Mal by Ťa začať. Čo ak ho trápi niečo dôležité a zrovna vtedy sa pohádate. To ho ešte viac nahnevá a úplne mu to pokazí náladu. Ja viem, že Ti brat nebude všetko vešať na nos, že ktorá slečinka ho odmietla, ktorý kamoš ho podrazil... ale keby sa o neho viac zaujímaš, vycítiš, kedy mu je zle a vtedy je dobré ho nechať tak.
2. Poznáš jeho kamošov? Vieš, ktorý predmet v škole neznáša? Vieš, kedy naposledy oblbol rodičov, alebo sfalšoval ospravedlnenku? Spoločné tajomstvá zbližujú. A aj spoločné zážitky a spomienky. Niekedy v pokojnom čase, alebo len tak medzi rečou mu pripomeň niečo, čo ste zažili spolu, alebo nejaké staré tajomstvo, alebo sa pobavte na tom, ako spal v psej búde- napríklad :D. Uvedomí si, koľko Vás toho spája a možno zistí, ako mu tie staré časy chýbajú..
3. Nesnažíte sa (alebo aspoň on) nájsť nejakú strednú cestu, ako spolu vyjsť a jeden druhého pochopiť. Navrhni mu nejaké riešenie, napríklad, že mu ustúpiš iba ak.... Spoločne vymyslite riešenie výhodné pre oboch. Dá sa to, len treba chcieť!
4. Brat si už možno myslí, že ho nemáš rada, tak mu príde zábavné, blokovať Ti stardoll, alebo ťa vyháňať z izby. Tým, že Ťa hnevá, podvedome zakrýva jeho smútok (možno o ňom ani nevie), že ho neznášaš.
http://s3.images.com/huge.40.204251.JPGhttp://www.stayoffthestreets.org/images/TeenageBoys.jpg?835http://www.babble.com/CS/blogs/strollerderby/teen-boys-crop.jpg
Čo robiť?
Písala si, že rodičom je to šumafuk, tak sa z toho vypipleš sama! Dám ti sem 2 riešenia a už si sama vyber, ktoré použiješ, alebo ich pokojne nejako skonbinuj. Budú znieť blbo, ale uvidíš, že budú fungovať, to mi ver! Princíp spočíva v tom najkrajšom- že napriek všetkému Ťa má Tvoj brat stále veľmi rád.

  • keď budú u Vás znova jeho kamaráti a bude Ťa vyháňať z izby a ty nebudeš robiť nič dôležité, odýdi. Bude pokoj. Ale ak sa budeš na príklad učiť, alebo si upratovať, alebo niečo podobné, tak sa ho pred nimi opýtaj, či ťa má stále rád! Nebude môcť z toho vycúvať. Ak povie že áno, tak pokračuj. Spýtaj sa ho, či chce, aby si bola šťastná a aby si sa dobre učila. Ak povie, že mu je to jedno, tak sa nenechaj odbyť. Povedz, že mu to nemôže byť jedno, nech odpovie. Ak povie že chce, aby si sa dobre učila, tak ho pekne popros, nech teda odýdu, pretože sa učíte niečo zložité a potrebuješ sa sústrediť. A ak by povedal že nie, že Ťa nemá rád? Tak mu jednoducho sprav scénu. Povedz mu pred všetkými, že aká je to škoda, pretože ty ho máš veľmi rada a keby bolo treba, dáš mu hoci aj obe svoje obličky. Toto ho nenechá chladným. Hoci aj neskôr, keď bude sám, bude rozmýšľať o tom, čo si mu povedala a zmena v jeho správaní bude v nedohľadne.
  • princíp druhého spôsobu je rovnaký, ibaže tu sa ho to nespýtaš pred kamarátmi, ale napríklad večer pred spaním. Účinok by to malo mať rovnaký.

http://wwwdelivery.superstock.com/WI/223/1557/PreviewComp/SuperStock_1557R-297163.jpghttp://www.profimedia.sk/fotografie/brat-a-sestra-so-svojim-psom/profimedia-0036259383.jpg
Brat Ťa má 100% rád, tak by to mal vedieť.

1 komentár:

Alex povedal(a)...

neni sme mi dve pribuzne???moj bracho je taky isty bude mat 18 a mame spolocnu izbu xD 12lea34