Múdrosť dňa

Každý jeden deň máme príležitosť na zmenu

piatok 15. októbra 2010

Novinky zo sveta a Slovenska 4. časť

Začalo sa najväčšie vojenské cvičenie na Slovensku

LEŠŤ. Najväčšie vojenské cvičenie v novodobej histórii Slovenska s názvom Spoločný cieľ 2010, začalo sa dnes vo Vojenskom výcvikovom priestore (VVP) Lešť. Zúčastňuje sa na ňom približne 1600 vojakov a viac ako 300 kusov prevažne ťažkej vojenskej techniky.

Cieľom je precvičiť štáby mechanizovanej brigády a jej podriadených jednotiek v plánovaní a vedení operácií v medzinárodnom prostredí a preveriť pripravenosť 11. mechanizovanej práporovej skupiny na plnenie úloh v operáciách NATO.

Na Lešti je napríklad vytvorená dedina, v ktorej budú vojaci riešiť vzniknutý konflikt tak, ako sa reálne vyskytuje v krízovej oblasti. Budú sa precvičovať kritické situácie v noci - za podpory delostrelectva a letectva. Používať sa bude aj ostrá munícia.Scenár celého cvičenia znázorňuje riešenie krízových situácií vo fiktívnych štátoch, kde je potrebné nastoliť základnú bezpečnosť a stabilitu. Vojaci budú napríklad cvičiť aj komunikáciu s humanitárnymi organizáciami a médiami.

Okrem VVP Lešť sa takéto situácie riešia aj vo vojenských priestoroch na Záhorí a ďalšie veliteľstvá a jednotky cvičia vo svojich posádkach formou veliteľsko-štábnych nácvikov.

Jednotka po úspešnom absolvovaní osemdňového cvičenia bude certifikovaná inšpektormi NATO, ktorí sa na cvičení zúčastnia v jeho druhej polovici. Certifikovaná mechanizovaná práporová skupina tak bude môcť byť od roku 2011 v pohotovosti nasadenia pod velením Severoatlantickej aliancie kdekoľvek na svete.

4 komentáre:

I love Angels povedal(a)...

nepáči sa mi, ako robíš túto rubriku. očakávam stručný text, niečo zaujímavé. Nie obkecávať niečo, čo nikoho nezaujíma, ale iba stručne, na 10 riadkov informovať čitateľky o situácii na SR

Veronika-.- povedal(a)...

no .. a ja si zase myslim ze ziadnu citatelku nezaujima stav SR .. :(

porridge-lover povedal(a)...

ja by som skôr brala také veci že . v Amerike sa narodilo trojhlavé dieťa, alebo niečo zaujímavejšie.. tie veci čo tu dávaš chodia každý den v správach..

I love Angels povedal(a)...

presne.. nikoho to nezaujíma. ale ty to musíš podať takou formou, aby ich to zaujalo chápeš? a píš to vlastnými slovami! okopírovať to z netu dokážem aj ja