Múdrosť dňa

Každý jeden deň máme príležitosť na zmenu

streda 2. marca 2011

Niečo do života 1.časť


Ahoj.Takže máme tu 1.časť rubriky Niečo do života.Dúfam že si ju pozorne prečítate!! :-D


Fajčenie!!
Fajčenie je škodlivé!!!Kvôli nemu môžete mať problémy zo srdcom!!!

10 dôvodov prečo nefajčiť!!
1. Zanechajte fajčenie, znížite Vaše riziko          
rakoviny
  
2.Znížite vaše riziko srdcového infarktu
3. Povedzte stop fajčeniu, ušetríte min. 800€ (24 100 Sk) za 1 rok ak fajčíte jednu krabičku denne!!
4. Redukujete možné riziko neplodnosti u mužov i žien!!
5. Redukujete riziko astmy a bronchititídy u pasívnych fajčiarov vo Vašom okolí, napríklad aj u Vašich detí, nebudete pre ne príkladom pre fajčenie!!
6. Spomalíte proces starnutia a tvorenia nepekných vrások!!
7. Nebudete už konečne pod vplyvom závislosti od fajčenia!!
8. Taktiež zbavíte svoj organizmus mnohých toxických látok!!
9. Opäť budete ľahšie dýchať pri stúpaní po schodoch,
v práci, či každodennej činnosti doma alebo vonku!!
10. Zanechaním fajčenia sa budete cítiť šťastnejší a hlavne opäť zdravší!!

Fajčenie je vdychovanie a vydychovanie dymu z tlejúceho tabaku, ktoré má znaky naučeného správania s fyzickými, psychickými a spoločenskými zážitkami. Na fajčenie a na nikotín, látku obsiahnutú v dyme z cigariet, vzniká u ľudí závislosť.

Toxické látky vznikajúce pri fajčení obmedzujú v materskom organizme prenos kyslíka vďaka vzniku karboxyhemoglobínu. Nikotín znižuje prietok krvi maternicouPlacentárne funkcie negatívne ovplyvňujú polycyklické aromatické látky a kadmium. Spontánne potraty sú u fajčiarok 1,4 krát častejšie, perinatálna úmrtnosť 1,2 krát vyššia. Deti matiek, ktoré fajčia majú nízku pôrodnú hmotnosť (1,9 krát častejšie) a častejší predčasný pôrod. Rastový deficit sa prehlbuje aj po pôrode, lebo tieto ženy menej často koja. Deti fajčiarok nápadne často umierajú nasyndróm náhlej smrti kojencov (SIDS). Majú častejšie astmu a respiračné infekcie. Tehotné ženy by mali úplne prestať fajčiť, pretože samotné obmedzenie fajčenia v gravidite negatívne účinky fajčenia nezmierňuje.


A ešte trocha histórie:Tabak sa pred objavením Ameriky v písomných dejinách vôbec nespomína. Domorodci v Karibskej oblasti ho prvýkrát ponúkli Kolumbovi. Export tabaku zaistil prežitie Jamestownu, jeho predaj financoval americkú revolúciu a prví americkí prezidenti (George Washington a Thomas Jeffeson) boli pestovateľmi tabaku. Ani nie tak dávno používal Hollywood cigarety ako symbol romantiky, šarmu a mužnosti. Americkí vojaci ich dávali ľuďom, ktorých stretávali v krajinách, kde bojovali a po 2.svetovej vojne boli cigarety platidlom od Paríža po Peking. V 20. storočí zažíva úplný rozkvet najmä v rozvojových krajinách a v bývalom východnom bloku.




Takže dúfam že sa vám páči rubrika Niečo do života.V komentároch píšte čo bi ste chceli si prečítať ohľadom rubriky.

Žiadne komentáre: